vineri, 27 aprilie 2012

GUVERNUL A CAZUTTTTT! 235 DE VOTURI PENTRU MOTIUNE

UPDATE: Guvernul condus de Mihai-Răzvan Ungureanu a fost demis, în urma votului din Parlament. Au fost exprimate 245 de voturi, dintre care 235 în favoarea moțiunii. Documentul, citit în jurul orei 9.30 în plen de senatorul PSD Lia Olguța Vasilescu, are trei puncte principale:
  • „Guvernul a cedat șantajului unor grupuri de interese, privatizând companii de stat și acordând licențe de exploatare pentru resurse importante, fără dezbatere publică, fără transparență și încălcând legea”.
  • „Guvernul a cedat șantajului PDL, alocând clientelei de partid fonduri importante de la buget, înainte de alegeri”.
  • „Guvernul a cedat șantajului PDL și a încălcat principiul autonomiei universitare în cazul UMF Târgu Mureș - o decizie care readuce în România teme ale trecutului.”
Pentru a trece, moțiunea are nevoie de votul a 231 de parlamentari. Potrivit deciziei luate de conducerea partidului, parlamentarii democrat-liberali vor rămâne în bănci pe durata votului. În schimb, cei din USL au decis să voteze la vedere, pentru a evita orice interpretări în momentul apariției rezultatelor. Potrivit liderului PSD, Victor Ponta, opoziția mai are în momentul de față nevoie de patru voturi, pe care speră să le obțină de la parlamentari ai puterii care „se vor ridica în două picioare” și nu vor accepta să fie „consemnați” de către lideri.
De cealaltă parte, deputatul PDL Silviu Prigoană a spus că și un singur parlamentar în plus de partea puterii înseamnă „o diferență enormă”. Sosit la Parlament, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu le-a declarat ziariștilor doar atât: „Alții trebuie să aibă emoții, nu eu”.
UPDATE 1. MRU: "Moțiunea privește către trecut, nu către viitor. Moţiunea nu construieşte nimic, ci doar distruge ce s-a construit cu mulţi ani de efort. Moţiunea ne întoarce într-o Românie arhaică."
UPDATE 2. MRU: ”Acest guvern nu a făcut decât să aplice legea.”
UPDATE 3. MRU: „Am citit un text căruia îi lipsește forța argumentației. Nu ezit să vă împărtășesc mâhnirea față de acest text. Dacă viitorul țării se construiește în funcție de ideile moțiunii, îmi este teamă că suntem mult mai departe de Europa.”
UPDATE 4. Premierul a răspuns criticilor aduse de unii reprezentanți ai opoziției, cu privire la participarea sa la Forumul Economic Polonia - Europa Centrală - China. „Știm cu toții ce înseamnă China. România nu e un magazin pe care să pui o placă închizând ușa și să spui că te întorci după ce îți termini vacanța, eventual în Dubai.” Recent, presa a scris despre faptul că liderul PSD Victor Ponta a fost într-o vacanță în Dubai, împreună cu patronul România TV, Sebastian Ghiță.
UPDATE 5. Opoziției îi mai lipsesc două voturi pentru ca moțiunea să treacă, arată calculele făcute de liderii PDL.
UPDATE 6. Susținătorii moțiunii de cenzură se bazează pe lipsa de expertiză a societății în chestiunile care țin de exploatarea minereurilor pentru a învia sloganul „Nu ne vindem țara”, arată MRU. Acesta le dă parlamentarilor detalii tehnice privind modul în care se face exploatarea resurselor.
UPDATE 7: MRU, cu referire la privatizări: „Am arătat că suntem profund devotați interesului național. Noi am hotărât că România nu mai poate fi țara lui „merge și așa.”
UPDATE 8. MRU: „Resping acuzele potrivit cărora alocările pentru primării s-au făcut fără respectarea legii. Alocările au fost făcute fără legătură cu vreo culoare politică.”
UPDATE 9. Cu referire la situația de la UMF Târgu-Mureș: „Universitatea nu putea, până în prezent, să realizeze caracterul multicultural al învățământului, așa cum cere legea.” Noua structură va îndeplini toate cerințele legale pentru a primi acreditarea de la ARACIS, a mai spus el.
UPDATE 10. Victor Ponta (PSD): „E corect să spunem Guvernul Băsescu-Ungureanu, pentru că nu e bine să dăm vina doar pe cel care execută„. 
UPDATE 11. Victor Ponta (PSD): „Apreciez grija dumneavostră, a SIE, pentru vacanțele mele. Vă asigur că nu am fost niciodată în vacanță pe banii celor de la OMV Petrom. Anul trecut se ocupa de vacanța mea mentorul dumneavoastră, Traian Băsescu. Noi nu o să ne preocupăm de unde o sa fiți dumneavoastră în vacanță de săptămâna viitoare”. 
UPDATE 12. Victor Ponta: „Domnul Ungureanu susține că e liberal, eu m-am aliat cu adevărații liberali”. 
UPDATE 13. Victor Ponta: Nu știu rezultatul acestei moțiuni, știu un singur lucru: că toți cei care vor vota își vor face datoria față de cei care i-au ales. (...) Sper să avem succes!”
UPDATE 14. Opoziția încearcă să facă spectacol. Liberalul Ciprian Dobre a vorbit despre moțiune în engleză, maghiară și română. Președintele UDMR Kelemen Hunor i-a transmis că ar trebui să învețe mai bine limba maghiară, având în vedere că provine, ca și el, dintr-un oraș în care aproximativ jumătate dintre locuitori aparțin acestei etnii.  
UPDATE 15. De la tribuna Parlamentului, deputatul Cătălin Croitoru a anunțat că demisionează din grupul PDL și trece la PSD.
UPDATE 16. Crin Antonescu: PNL nu se împotrivește privatizărilor, ci lipsei de transparență.
UPDATE 17: Crin Antonescu: „Domnule Ungureanu, ați sugerat că mă tem. Da, mă tem de capacitatea sistemului de a genera Ungureni. Ungureni care au fost la UTC, la SIE, care la inceput au primit un telefon”.
UPDATE 18. Elena Udrea (PDL), cu referire la plecările din ultima vreme din PDL: „Probabil că e nevoie de un cutremur în clasa politică pentru a vedea principii.”

UPDATE 19. Fostul ministru Sorina Plăcintă (PDL) a a avut o scurtă discuție cu Elena Udrea pe băncile Parlamentului, în timpul căreia a izbucnit în lacrimi. Ea a avut o ieșire nervoasă în fața ziariștilor, a acuzat presiuni din partea ziariștilor și a spus: „Da, votez!”.
UPDATE 20: Emil Boc (PDL): „Acest vot dă măsura caracterelor. Este bine că partidul s-a curățat de oportuniști”.
UPDATE 21. Sorina Plăcintă face o declarație confuză pe holurile Parlamentului: „Am plâns în plen pentru că mă doare burta, pentru că nu vă mai săturați să vă luați de familia mea”.
UPDATE 22. MRU, în a doua parte a declarației din plen: „Nu am făcut atacuri la persoană. Nu este arma mea, observ că este arma celui care nu știe să folosească argumente. Are dreptate domnul Antonescu: Nu mă regăsesc în generație cu dvs. Cu domnul președinte nu mă regăsesc în aceeași generație pentru că mă acuză că am fost premiant. Îmi pare rău că vă dezamăgesc așteptările. Domnul președinte Ponta e supărat din alte motive, pe care le cunoaște bine. Există în acest spectacol două momente: momentul discursului sobru și momentul invectivelor. Îmi este greu să vă spun cum mă simt când în fața unor argumente clare vine invectiva și atacul în persoană. Nu sunt armele mele, nu mă veți auzi vorbind așa, nu am de când să pornesc de la atacul la persoană și să ajungi la violență. (...) Sunt convins că se poate face altfel de politică, în care să existe bun-simț, să fie sobrietate, să conteze meritul și nu zgomotul.”
UPDATE 23. Premierul a dat ca exemplu de discurs intervenția fostului premier Adrian Năstase. „Spre deosebire de cel al unuia care vrea să fie prim-ministru”.  
UPDATE 24. Victor Ponta (PSD): „Vreau să vă mulțumesc în numele bonei mele că nu v-ați luat de ea”. El susține că Sorina Plăcintă a fost amenințată de către Elena Udrea.  
UPDATE 25. Sever Voinescu (PDL): „E mai onorabil să fii prieten cu dl. Ungureanu, chiar dacă ești singurul, decât să fii prieten cu Dan Voiculescu.”  
UPDATE 26. Lia Olguța Vasilescu (PSD): „Doamna Plăcintă este încuiată în biroul doamnei Raluca Turcan și nu-și poate exercita votul. Vă rog să luați măsuri!”. Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a spus că informația este eronată.
UPDATE 27. Dezbaterea din Parlament s-a încheiat, urmează votul pe moțiunea de cenzură. 
UPDATE 28. Reprezentanții minorităților naționale n-au participat la vot, în ciuda declarațiilor de zilele trecute. 
UPDATE 29. Votul s-a încheiat. 
UPDATE 30. Reprezentanții Opoziției susțin că deputatul Georgian Pop n-a apucat să voteze, așa că urnele au fost întoarse în plen. 
UPDATE 31. GUVERNUL A CĂZUT! 235 de voturi pentru moțiune.