luni, 18 martie 2013



Să aşteptăm cuminţi data de 1 Aprilie (201…)!


Stresaţi de concluziile auditului şi curţii de conturi, colegii activi de la Casa sectorială de pensii şi-au propus să devină ...şi mai activi.
Dacă pe vremea lui oprea se emiteau 1-2 decizii de pensii pe trimestru, lucrurile s-au îmbunătăţit substantial pe vremea dl. ministrului Duşa. Randamentele în activitate au crescut şi situaţia este cu totul alta. Atunci când se vrea, se poate: colegul nostru din Târgovişte, Ionică, se poate declara multumit: a primit 3 (TREI) decizii într-o zi (pe 25 februarie 2013 !). Ca Făt Frumos: într-o zi cât alţii într-un an.
Decizia de la ... „micul dejun” stabileşte un cuantum (brut) de 1792 lei;
Decizia de la ... „prânz” stabileşte un cuantum (tot brut) de 2033 lei;
Decizia de la ... „cină” este şi mai generoasă: brut 2088 lei. (A apărut şi o decizie „de seară” pentru că, din dorinţa de a dezamorsa cât mai repede această „bombă nucleară” a pensiilor militare, la casa de pensii se lucrează în două schimburi: 7.30-15.30 şi 15.30-23.30 ! ). Evident, fără suprapuneri de program, adică …. nu trebuie să ştie cei din schimbul doi ce au făcut cei din schimbul unu, sau invers, că rezultatul este acelaşi în ambele situaţii.
 Fiind din fire optimist, (dar şi rămas puţin ameţit de conceptul… „dreptate până la capăt !”, concept sub a cărui influenţă – ameţitoare - s-a aflat şi toată ziua de 9 decembrie 2012!),  colegul nostru a considerat că ordinea emiterii deciziilor a fost ….. în sens CRESCATOR: de la mic la mare. (Pesimiştii l-au îndemnat la prudenţă dar Ionică al nostru n-a vrut să asculte şi….s-a culcat fericit: „i-au dat-o mărită” cu aprox. 17%, - evident după ce i-au „revizuit-o” în minus cu 40% faţă de cuantumul din decembrie 2010).
Acum, dacă tot n-a câştigat de la farmacia Catena un sejur la băi pentru a-şi trata şalele (beteşugite de frigul de prin poligoane şi aplicaţii, nu de la statul în faţa televizorului !) măcar se va putea duce pe cont propriu să se trateze. Cum de ce pe cont propriu ? Pentru că în cei 22 de ani cât a fost în activitate şi în cei 9 de rezervist, n-a avut noroc de nici un bilet de tratament din partea ministerului şi n-o să aibă tocmai acum pretenţii: sunt destui alţi colegi mai vârtsnici care trebuie să se trateze. Uitaţi-vă la dl. gl. Onţanu, la dl. gl. Iliescu, la dl. gl. X-ulescu şi alţii ca ei: nu credeţi că ar trebui … „trataţi” cu prioritate ? El, Ionică, la 50 de ani, încă se mai descurcă, nu trebuie tratat în regim de urgenţă. Şi apoi, până la 65-70 de ani, ar trebui să-şi caute ceva de lucru, un post de paznic de noapte la vreun patron, că sunt atâtea firme de pază în ţara asta şi are expertiză în domeniu, d-aia a făcut Academia de Înalte Studii Militare, a lucrat într-un stat major de brigadă şi are prioritate la obţinerea permisului de port armă: îi cad cumva „galoanele” dacă păzeşte vreun magazin de cartier ? Ce dacă patronul are tenul ceva mai închis la culoare ? Să mai terminăm odată cu discriminările astea: a produs „întreprinzătorul” autohton capital în Franţa timp de 2-3 ani iar acum, ca un bun român, după ce a fost repatriat de vreo 4-5 ori, s-a gândit să reinvestească cele două mii de euro câştigate tot aici, în ţara lui….. La patron cu el, că în administraţie, învăţământ, în sectorul public în general, nu are voie din cauza pensiei nesimţite. Până mai acum câteva luni, pe plan local mai era o variantă: paznic la combinatul Mechel rgovişte  dar probabil că patronul / investitorul străin va elimina foarte curând şi această ultimă urmă de concurenţă pentru ţara lui: siderurgia românească.
Dar să nu ne indepărtăm de la cestiune. A adormit Ionică al nostru visând cum o să se simtă el când il vor înconjura asistentele medicale de la reumatologie pentru a-i obloji discopatia lombară……
Timpul însă aleargă, nu stă să-l vadă pe Ionică visând (sau ascultând ?) ….. cai verzi pe pereţi.
Cu un ultim efort, cu o ultimă zvâcnire înaintea „privatizării”  şi preluării de către poşta din ţara vecină şi aliată Ungaria, Poşta română îi aduce prietenului nostru pensia şi cuponul de pensie pe luna martie. STUPOARE ! UIMIRE ! Pensia brută înscrisă pe cupon: 1864 lei. Altfel spus, ceva între pensia de la …. micul dejun şi cea de la prânz. Suma nu se potriveşte cu nici una înscrisă pe deciziile primite. De ce aşa ? Cum este posibil ?
Nu sunt sigur că Ionică va afla răspunsuri sau va găsi o rezolvare prea rapidă problemelor sale.  
Sau poate de 1 Aprilie se va lămuri ? Până atunci să stăm cuminţi, să citim metodologia de introducere în regim de urgenţă a legilor în Parlamentul României, legile de funcţionare a celor două Camere, să vedem ce se întâmplă cu Nuţu (Cămătaru’), cu DNA-ul, cu ICCJ,  cu Parchetul General, cu CFR Marfă, cu Poşta română, cu Tarom-ul, cu Roşia Montană,etc., etc. şi să desprindem concluziile ce se cuvin.
         Şi nu uitaţi: de ieri 17.03 s-a intrat în postul Paştelui. Apar urzicile, loboda şi ştevia autohtone şi sunt deja la supermarchet spanacul din Olanda, guliile din Turcia etc. Pentru o viaţă sănătoasă, respectaţi mesele principale ale zilei…. dacă puteţi!